nl en
< Terug naar het overzicht

Kijkmoment tentoonstelling Peter Jacquemyn en Sigrid Tanghe

16 Juni 2013


Peter Jacquemyn, geboren in 1963 in Schaarbeek, woont en werkt in Brakel. Hij is een veelzijdig kunstenaar, beeldhouwt, maakt sculpturen, schetsen en tekeningen en is ook op muzikaal vlak erg actief. Als beeldhouwer bevrijdt hij met bijl en kettingzaag zijn expressionistische sculpturen uit het hout. Zijn concerten en performances zijn even spectaculair. Met ongebreidelde energie worstelt hij lievdevol met zijn contrabas. Een gevecht waarin alle middelen geoorloofd zijn: Strijkstokken (1,2 of 3), gedeukte drankblikjes, plastic zakjes, gekreukt papier, dempers, koperblazers, herspannen snaren, ...
Hiermee plaatst Peter zich tussen Belgiës' meest interessante improvisatiemuzikanten met een gerechtvaardigde internationale reputatie. Als beeldend kunstenaar exposeert hij in binnen- en buitenland.

Voor kunstenares Sigrid Tanghe zijn organische gehelen een speeltuin van richtingen, lijnen, vormen en volumes. Ze begeeft zich er graag in om zo een structuur te vinden, en dan nog een, en nog honderd andere… : plantenstengels, rotspartijen, dorre bladermassa’s, opgedroogde of omgeploegde aarde… Die massa’s bevatten een natuurlijk ritme en voor zich sprekende wetten. Het zijn net deze organische wetmatigheden die haar bezighouden. Ze zoekt de structuur op, houdt ze even vast en maakt ze zichtbaar op een drager. De hoeveelheid van mogelijkheden bij het vinden van die structuur maakt voor haar het ‘spel’ bijzonder boeiend. De anekdote moet verdwijnen. De natuur wordt partituur. Motieven ontstaan, worden zelfstandig, vinden hun vrijheid en repeteren zich dan. Welkom in deze organische wereld.

ism www.artandadvice.be