nl en
< Terug naar het overzicht

FLY IN Nele Bernheim & Couture Norine

29 Maart 2012

Het is weinig geweten dat de Belgische avant-garde mode, synoniem met toonaangevende artistieke ontwerpen, is ontstaan op de tekentafels van het Brusselse couturehuis Norine.

Nele Bernheim vertelt het verhaal van het Brusselse modehuis Norine dat tijdens het interbellum aan de wieg stond van de Belgische avant-gardemode. Het modehuis werd geleid door het charismatische koppel Paul-Gustave Van Hecke (Gent, 1887 – Brussel, 1967) en Honorine Deschryver (Gent, 1887 - Brussel, 1977).

Norine werkte samen met expressionisten en surrealisten zoals Frits Van den Berghe, René Magritte, Man Ray en Max Ernst. Het huis stond garant voor artistiek hoogstaande en vooruitstrevende ontwerpen en was het eerste en lange tijd het enige Belgische modehuis dat niet kopieerde van Parijs.

Nele Bernheim doctoreert in de geschiedenis (Universiteit Antwerpen) en de kunstwetenschappen en archeologie (Vrije Universiteit Brussel) met een proefschrift getiteld Norine Couture, Brussels: - The Embodiment of the Belgian Avant-Garde, 1916-1952.

Deuren: 19.30u Start lezing: 20.00u

Graag inschrijven via info@huishappaert.com